Hefbrug Waddinxveen

Hefbrug Waddinxveen

De hefbrug in Waddinxveen is een van de dingen die Waddinxveen écht Waddinxveen maakt. De hefbrug is een belangrijke brug die over de rivier de Gouwe heen loopt. De hefbrug is een monument dat bijna iedereen in Waddinxveen en in de omgeving van Waddinxveen kent en het is zeker iets om trots op te zijn. Je hebt een aantal leuke restaurantjes aan de hefbrug zitten, hier heb je goed uitzicht op de brug.

Geschiedenis van de hefbrug

De hefbrug van Waddinxveen gaat al een tijdje mee. De realisatie van de hefbrug is namelijk al begonnen in 1935. Op 6 juni 1936 werd het laatste deel van de hefbrug geplaatst, op 8 juli 1936 was de hefbrug dan ook officieel geopend. Bij de brug hoort ook een brugwachtershuisje, hier zit iemand in die de brug bediend. Van 1936 tot aan 2012 is de brug bediend vanuit het brugwachtershuisje. Sinds 1 september 2012 wordt hij op afstand bediend vanuit Alpen aan den Rijn.

De brug is is niet bijzonder lang, hij is namelijk 51 meter. Erg breed is de brug ook niet, hij is maar 9 meter breed. De hefbrug moet het vooral van zijn hoogte hebben, deze is maar liefst 45 meter! De brug is zo hoog gebouwd omdat er enorme vrachtschepen doorheen moeten. Je zult het misschien niet direct denken maar door de Gouwe gaat heel wat vrachtverkeer. Helaas is het niet altijd goed gegaan met de hefbrug, in 1964 viel er een contragewicht van 60 ton, 40 meter naar beneden. Het ongeluk kwam door afgebroken ophangpunten, niemand was gewond geraakt maar de schade was enorm. Door het ongeval kon moest de brug afgesloten worden, na 3 maanden was de brug gerepareerd en kon hij weer gebruikt worden. Het ongeval in 1964 was niet de enige schade aan de hefbrug, in 2011 was het weer raak. Het geheven deel en het val zakte naar beneden door een stroomstoring en een foutje. Een deel van de hefbrug viel hierbij 30 meter naar beneden. Door de val raakte het ophangsysteem van de brug zwaar beschadigd en moest de brug gerepareerd worden. Vervolgens was het twee maanden later weer raak. Weer zakte er een deel naar beneden, Toen is ook direct het aandrijvingsmechanisme en de elektromotor vervangen.

In 2015 heeft er een aanvaring plaatsgevonden door een duwboot met een ponton, de schade was groot en een fietser raakte lichtgewond. Het duurde uiteindelijk 7 maanden om de brug te repareren.

Waddinxveens monument

De hefbrug is enorm bekend in Waddinxveen en omstreken. Dit komt mede omdat de hefbrug ook een monument is. In 1999 is de hefbrug op de monumentenlijst geplaatst als cultureel erfgoed. De brug is op deze lijst geplaatst omdat hij van algemeen belang is door zijn architectuur en zijn historische waarde. Een hefbrug komt niet vaak meer voor en is daarom erg uniek en zeldzaam. Naast de brug is ook het het wachtershuisje van de hefbrug op de monumentenlijst geplaatst omdat deze ook van historische waarde is.

hefbrug waddinxveen